Zelf een vuurtafel maken

Wanneer u het leuk vindt om zelf aan de slag te gaan met hout, kunt u een handgemaakte vuurtafel zelf maken. Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk om een goede tekening van de vuurtafel te maken en uw houtsoort te kiezen. Een vuurtafel maken kan onder meer met steigerhout en hardhout.

Er zijn verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden als u besluit om een vuurtafel zelf te maken. Maakt u bijvoorbeeld een rechthoekige vuurtafel, of geeft u de voorkeur aan het zelf maken van een vuurzuil (vierkant)? Kiest u voor een robuuste handgemaakte vuurtafel, of gaat u voor een strakker model? Tot slot heeft u de keuze uit verschillende kleuren washing, wat u na het maken van de haardtafel op het hout aanbrengt.

Twijfelt u toch of het zelf maken van een vuurtafel bij u past? In onze webshop vindt u een groot aantal vuurtafels die al voor u gemaakt zijn.

Zorg voor de juiste voorbereiding

Bij het zelf maken van een vuurtafel kan veel fout gaan. De meest gemaakte fout van hobbyklussers is het verkeerd afmeten van de vuurtafel. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat een gasfles of gashaard niet goed in de zelfgemaakte vuurtafel past. Let daarom vooraf goed op de hoogte, diepte en breedte van een gasbrander die u wilt gaan gebruiken in de haardtafel. Het is raadzaam om de gasbrander vooraf aan te schaffen, zodat u tussentijds kunt controleren of deze nog past.

Stappenplan om zelf een vuurtafel te maken

Een aantal zaken spelen een belangrijke rol bij het maken van een vuurtafel. Onderstaand hebben we deze zaken voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u goed voorbereid beginnen aan het ontwikkelen van een vuurtafel voor uw terras of balkon.

  • Zoek naar een bouwtekening voor een vuurtafel binnen Google, of teken zelf een vuurtafel.
  • Zorg dat u voldoende hout in huis heeft! Steigerhout kunt u bijvoorbeeld bij de meeste bouwmarkt aanschaffen, of via houthandelaren bemachtigen. Het voordeel aan nieuw steigerhout van een bouwmarkt is dat u dit vaak niet meer hoeft te schuren, voordat u dit kunt gebruiken. Bij het gebruikte steigerhout van houthandelaren is dit vaak wel het geval.
  • Voor het schuren van het hout voor de vuurtafel maken wij gebruik van “korrel 80”, voor een optimaal resultaat. Het schuren van het hout is erg belangrijk, om te voorkomen dat u achter de vuurtafel blijft hangen of splinters in uw handen krijgt.
  • Om de stukken hout aan elkaar te kunnen bevestigen maken wij gebruik van spaanplaatschroeven met een torks kop. Deze schroeven zijn bij vrijwel iedere bouwmarkt te bestellen. Het voordeel aan een torks kop is het feit dat de schroef vaak makkelijker in het hout voor de vuurtafel te draaien is ten opzichte van een kruiskop. Bij het in elkaar schroeven van het hout kiezen wij voor maat 40×50 mm.
  • Om uw zelfgemaakte vuurtafel te complementeren kunt u een inbouwhaard bestellen, die u vervolgens aan de handgemaakte vuurtafel kunt bestellen. In ons assortiment vindt u een groot aantal inbouwbranders voor haardtafels.

Tip: maak gebruik van een schroefmachine in plaats van een schroevendraaier! Een schroefmachine werkt een stuk makkelijker. Let er wel op dat u de schroef niet te ver in het hout draait. Deze moet gelijk zijn aan het hout!

Online een vuurtafel kopen

Naast de mogelijkheid om een vuurtafel zelf te maken met steigerhout of hardhout, kunt u er ook voor kiezen om een haardtafel te kopen. In onze webshop vindt u een groot aantal handgemaakte vuurtafels. Ook kunt u bij ons kiezen voor een van onze vuurzuilen, die een kleinere, vierkante vorm hebben.

Standaard worden onze Zen vuurtafels in onze eigen werkplaats gemaakt, waar specialisten met meer dan dertig jaar ervaring voor een prachtige afwerking zorgen. Tijdens de productie van onze vuurtafels maken wij enkel gebruik van hoogwaardige materialen, om de kwaliteit van onze unieke vuurtafels te kunnen behouden.

Naast een mooie afwerking staat ook de veiligheid van onze vuurtafels hoog bij ons in het vaandel. De gasslang van de vuurtafel wordt zo goed mogelijk weggewerkt en ook de gasfles is vaak niet te zien van buitenaf.

Een vuurtafel zelf maken, is dit goedkoper?

Hoewel een vuurtafel zelf maken een goedkoop alternatief lijkt voor onze unieke handgemaakte Zen vuurtafels, is dat lang niet altijd het geval. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een losse inbouwbrander, het hout, uw gereedschap, enzovoorts. Daarbij is het hout van bouwmarkten lang niet altijd van een hoge kwaliteit. Dit beïnvloedt de levensduur van een zelfgemaakte haardtafel sterk.

Wilt u meer weten over het kopen van een vuurtafel, of bijvoorbeeld over het onderhouden van vuurtafels? Onze medewerkers staan voor u klaar om u van passend advies te voorzien over onze mogelijkheden. Standaard bieden wij de beste prijs voor een nieuwe vuurtafel!